leilamustanoja "Nothing is as strong as gentleness, nothing as gentle as real strength"

Menneen maailman poliittista kikkailua

Helsinkiläinen vihreä kunnallispoliitikko, opetuslautakunnan ja sen suomenkielisen jaoston puheenjohtaja Minerva Krohn on innostunut vaihtamaan äidinkieltään suomesta ruotsiin ja taas takaisin vuoden sisällä. Krohnin kikkailu äidinkielensä suhteen lisäsi jo vahvasti versonnutta luottamuspulaani poliittisiin päättäjiin. Erityisen pahasti korvaani särähti Krohnin väite siitä, ettei hänen jatkuvalla äidinkielen vaihdollaan ole mitään tekemistä poliittisen luottamusaseman varmistamisella.

Krohn vaihtoi äidinkielensä ruotsiksi syksyllä 2013 juuri ennen kuin hänet asetettiin ehdolle Kuntaliiton hallituksen ruotsinkieliselle paikalle. Äidinkielen pikavaihto mahdollisti hänen valintansa. Kun nyt on selvinnyt, että Helsingin kaupungin johtosääntö edellyttää, että opetuslautakunnassa saa olla vain kaksi ruotsinkielistä jäsentä ja Krohnista oli tullut kolmas, niin Krohnilla oli edessään joko paikkansa jättäminen tai äidinkielensä vaihtaminen  - taas kerran. Näin hän on jälleen tehnyt ja vajaan vuoden ruotsinkielisenä eläneenä hän on taas vaihtanut identiteettinsä suomenkieliseksi turvatakseen paikkansa opetuslautakunnassa.

Mikä asiassa on niin ikävää – jopa vastenmielistä – on se, että Krohn kehtaa kirkkain silmin väittää, ettei hänen äidinkielensä pikavaihdoilla ole mitään tekemistä luottamustoimen säilyttämisellä. Krohnin mukaan hänen perhetaustassaan on vahvaa ruotsinkielisyyttä ja siksi hän vaihtoi ruotsinkieliseksi.  Uskokoon ken tahtoo, minä en voi.  Krohnilla on vielä paljon oppimista nykypäivän poliitikon imagonluonnista ja sen säilyttämisen tärkeydestä. Nykyään kansalaiset vetävät johtopäätöksensä poliitikon uskottavuudesta sen pohjalta, miltä asiat ulospäin näyttävät.  Krohn näyttää edelleen tukeutuvan menneen maailman tunkkaiseen selittelyyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Erityisen pahasti korvaani särähti Krohnin väite siitä, ettei hänen jatkuvalla äidinkielen vaihdollaan ole mitään tekemistä poliittisen luottamusaseman varmistamisella".

Tämä särähti pahasti minunkin korvaani ja ennen kaikkea väite, ettei se ollut yhteydessä ruotsinkielisille määrättyihin kiintiöihin. Tässä muodossa kielipolitiikka haisee pahalta, vaikka onhan se varmasti arkipäivää ollut ennenkin, vaikkei nyt näin näkyvällä paikalla liikkuvalla päättäjällä. Mennyt maailma ehkä tämän tietämättömyyttään hyväksyi, mutta internetin aikakaudella ja tiedon lisääntyessä, se ei enää toimi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sama havainto täälläkin. Vähän niin kuin olisi vakuutellut vakavalla naamalla, että kuu on juustoa. Tästä voitaneen tehdä johtopäätöksiä hänen luotettavuutensa suhteen muissakin asioissa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minulla taas ei ole mitään vaikeuksia nähdä, että näinä aikoina ihmisille tulee halu vaihtaa rekisteriin äidinkieltään, jos molemmat kielet ovat kotona olleet tärkeitä. Ainoa tässä on hoopoa, ettei Krohn tullut ajatelleeksi, että hänen henkilökohtainen valintansa vaikuttaa kelpoisuuteen.

Suomessa pitäisi olla mahdollista rekisteröityä kahdelle äidinkielelle tai merkinnälle kaksikielinen. Moni tuttu on ihmetellyt käytäntöä, että miten ihmeessä voi lapselle arpoa äidinkielen, kun se on vauva. Kaksikielisiä koteja on pilvin pimein, ja kaksikielinen löytää itsensä helposti tällaisista absurdeista tilanteista.

Vielä absurdimpaa tosin, on, että tuo ylittää edes uutiskynnyksen. Kymmenen vuotta sitten tuo oltaisiin vain huomioitu ja päätetty, että miten asia hoidetaan. Nyt nettikansa vinkuu kuorossa että kielikikkailua, kielikikkailua.

Hulluksi on maailma mennyt, mutta minä paistan sillä aikaa popkornit kun hullummaksi menee.

Kari Ahveninen

"Ainoa tässä on hoopoa, ettei Krohn tullut ajatelleeksi, että hänen henkilökohtainen valintansa vaikuttaa kelpoisuuteen."

Mielenkiintoinen ajatus. Onko siis äidinkieli henkilökohtainen valinta jota voi muuttaa aina kun sattuu tarvitsemaan? Onko Krohn vain tyhmä, eikä ymmärrä että kielipoliittisissa valinnoissa hänen valintansa kielen suhteen voivat vaikuttaa kelpoisuuteen jota vaaditaan?

"Vielä absurdimpaa tosin, on, että tuo ylittää edes uutiskynnyksen. Kymmenen vuotta sitten tuo oltaisiin vain huomioitu ja päätetty, että miten asia hoidetaan. Nyt nettikansa vinkuu kuorossa että kielikikkailua, kielikikkailua."

tjaah. Vielä kymmenen vuotta sitten tällainen kikkailu olisi voitu piilottaa kokonaan näkyvistä. Tämä on se yksi internetin puoli, tällaisetkin kikkailut voivat tulla esiin piiloistaan.

Petra, joskus sinä kyllä omaat melko mielenkiintoisen ajatusmaailman.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minä en usko pätkääkään, että kyseessä olisi ollut joku hyötyvaihto. Mitä hän olisi muka sillä hyötynyt ja missä hän olisi sitä "tarvinnut"? Sehän osoittautui hyödyttömäksi ja estäväksi asiaksi. Täällä taas oikein logiikan kukkaset tuoksuvat kilvan.

Krohn oli vaihtanut kielen vuonna 2012 ja siitä oli kerrottu joka suuntaan. En keksi mitään muuta syytä vaihdolle kuin tunnesyyt. Myönnettäköön, että vähän naivin oloista ja turhan tunneperäistä, mutta siihen on jokaisella oikeus, jolle asia on tärkeä. Siitä huolimatta, että asia oli tiedossa, kenellekään ei tullut mieleen, että vaikka on sama, kumman kielinen pj on, lautakuntakokonaisuudessa kielisuhteiden on täsmättävä. Kelpoisuutta ei kukaan ilmeisesti tajunnut tarkistaa siltä kannalta.

Sitten kun tämä kämmi todettiin, Krohn luonnollisesti vaihtaa takaisin suomen äidinkieleksi, jotta voisi pestinsä vastaanottaa. Vai olisiko siinä mitään valtakunnan järkeä oikeasti jättää hoitamatta pesti jonkun rastiruutuun-asian vuoksi? Kikkailuksi en saa tuota vilkkaalla mielikuvituksellakaan, pikemminkin ajattelemattomuudeksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

"Mitä hän olisi muka sillä hyötynyt ja missä hän olisi sitä "tarvinnut"?"

Lehtitiedon mukaan hänen edelliseen paikanvaihtoonsa oli myös sama syy, kiintiö?
Se että vaihtelee kieltään aina kiintiöiden mukaan on tietysti ihan hyväksyttävä homma...on aina sillä oikealla puolella, oli vaatimuksena sitten kumpi kieli tahansa:) Tosin sekin vaikuttaa paikkakunnan yksi- tai kaksikielisyytteen ja samalla valtion korvauksia sekoittavasti, mutta mitä välii?

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #19

Sinä et usko, koska sinä et tahdo. Krohn on vaihtanut äidinkieltään useammin kuin perämetsän Pertti paitaansa, ja sinusta se on vain luonnollista?
Kun sen seurauksena tulla tupsahtaa pyytämättä ja ilman syytä uusi virka?

Petra, koeta kasvaa aikuiseksi ettei Krohn vie sinua.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Kielipoliittisessa keskustelussa on omituisia käsitteitä. Ne on menneestä maailmasta.

Esim.

1."Kaksikielinen" =suomen- ja ruotsinkielinen,vaikka kaksikielisyys on paljon laajempi asia nykyään.

2."Kotimainen kieli" ikään kuin ruotsin kieli olisi syntynyt Suomessa.
-koulussa ruotsia opetetaan ihan samoilla menetelmillä kuin muitakin vieraita kieliä

Kielipolitiikka tulisi päivittää 2000-luvulle,vaikka kuinka Rkp sitä vastustaisi rahoineen ja bulvaaneineen muissa puolueissa.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kaksikielisyys sinänsä on eri asia kuin mistä Krohnin kohdalla on kyse. Se on tärkeä asia sinänsä. Minusta tilanne on selvästi se, että Krohn vaihtaa kieli-identiteettiään aina oman etunsa mukaisesti, vaikka muuta väittää. Se vakuuta ainakaan minua hänen toiminnastaan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Eikö Vihreiden johto voisi sanoutua irti tuollaisesta kähminnästä mihin sen jäsen syyllistyy?

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kun pohtii vihreiden viimeisintä poliittista manööveriä eli Sinnemäen nostamista apulaiskaupunginjohtajaksi, niin en näe oikein toivoa siitä, että Krohnin temppu heitä juuri hetkauttaisi. Ovat vain tyytyväisiä, jos oman puolueen edustaja säilyttää luottamuspaikkansa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Krohnin asioita tarkemmin tuntematta no comments.

Mitä kaksikielisyyteen tulee niin ainakin täällä lounaisosissa aika moni on vaihtanut itsensä ruotsinkieliseksi.
Ja moni rekisteröi lapsensa ruotsinkieliseksi jotta saisi tämän sitten aikanaan ruotsinkieliseen päiväkotiin ja kouluun. Tällä hetkellä tosin tulijoita on enemmän kuin paikkoja tarjolla.

Menipä vaihto miten päin tahansa, tulisi yhtenä vaihtoehtona todellakin tarjota kaksikielisyyttä tai sitten mahdollisuutta rekisteröityä molemmilla kotimaisilla, niinkuin Petra jo mainitsikin. Se vastaisi todellisuutta paremmin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Juuri näin. Loppuisi sekin älytön kyttäily, joka liittyy kielelliseen viiteryhmään. Ja vihdoin löytyisi kotokaksikielisille ihmisvesoille luonnollinen ryhmä, eikä aina sitä, että miksi sä oot tässä koulussa vaikka osaat sujuvasti ruotsia tai miksi sä oot tässä tehtävässä vaikka osaat sujuvasti suomea- pyörittely. Puhumattakaan kaikista muista kielipareista, joita suomalaiset kodit ovat pullollaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomus ja vihreät ovat samalla linjoilla siinäkin,että he haluavat tuhannen oppilaan mammuttikouluja.Samaan hintaan tietysti se kaikki muu,eli opettajien lomautukset,sijaisten palkkauskielto,avustajien vähentäminen jne.

Erityislasten normiluokille pakottaminen,kouluavustajien pois ottaminen samassa rytäkässä.Kyytejähän on heiltä jo karsittu jne.jne.

Siellä sitä on neuvoteltu jo sinnemäki ja vapaavuori aikanaan,kostealla lounaalla,valtion luottokortilla maksettuna.Muutaman tunnin lounaalla tuhottiin muutama pullo keskushermostoon vaikuttavaa.

Mitä tapahtuikaan ja miksi,sinnemäki kohosi apulaiskaupunginjohtajaksi.Kuten siimes aikoinaan loikkasi vasemmistosta kokoomukseen ja istuu tällä hetkellä palkontovirassaan.Lyötyään nimensä Norjalaisille velkaorjiksi myytyjen, 90-"laman"uhrien elinikäiseen ulosottoon.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voisikohan asevelvollisuuden välttää vaihtamalla jatkuvasti äidinkieltä, ts. ilmoittaisi aina ennnen Dragsvikiin menoa, jotta onkin suomenkielinen, ja sitten ryhtyisi taas ruotsinkieliseksi? Siviilipalveluspuolella se voisi olla helpompaa, koska ruotsinkielisiä koulutusjaksoja järjestetään vain kerran tai kaksi vuodessa.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Minulle valkeni ajat sitten Minerva Krohnin eettinen taso.
Myllypuron myrkkyaltaan paljastumisen aikoihin Minerva Krohn, alueen terveyskeskuslääkäri, mainosti itseään joka toisessa metrovaunussa ym:lla korkealentoisilla iskulauseilla " lääkäri ihmisen asialla" tai joillain vastaavilla hellyttävillä vaalisloganeilla. Kyseessä taisi olla kunnalisvaalikampanja.
Kulkiessani samoihin aikoihin Vihreiden vaalimökin ohi kysäisin Minerva Krohnilta, miksei hän ollut sanallakaan pahoitellut tai esittänyt osanottoansa myrkkyaltaan onnettomille uhreille.
Mitä teki Minerva Krohn ? KÄÄNSI KYLMÄSTI MINULLE SELKÄNSÄ. Ei vaivautunut vastaamaan mitään.
Prof. Salkinoja-Salonen, arvostettu toksikologi, sensijaan valisti kansalaisia useamman kerran seuraavasti:
" Minä säälin Myllypuron myrkkyaltaan päällä asuvia. Vieressäkin on vaarallista, kyseessä on supermyrkyt, jotka kaasuuntuvat ja kulkeutuvat sisätiloihin."
Paitsi asuintaloja aivan altaan lähellä oli kaksi koulua ja yksi päiväkoti, vähän kauempana vielä kolmas koulu.

Ilmeisesti Minerva Krohnin kemian ja fysiikan tiedot eivät lääkärinkoulutuksesta huolimatta riittäneet supermyrkkyjen ymmärtämiseen.
Tai sitten hän ei säälinyt asukkaita, jos nyt vaalikiireiltään heitä mitenkään edes ajatteli.
Yleisvaikutelmaksi jäi tässäkin yhteydessä kylmä, laskelmoiva opportunisti.

PS Ja ei kai se nyt niin nokon nuukaa ole, jos ruotsinkielinen johtaa suomenkielistä koululautakuntaa. Päinvastoin olisi tietysti skandaali, eli jos suomenkielinen johtaisi ruotsinkielistä koululautakuntaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kulttuuri/politiikkanomenklatuuralle ominaista touhua pitää kavereitten puolta valinnoista elämän ehtoossa. Krohn, Sinnemäki jne , ei välitetä perusteista tai vaatimuksista, rahvas kestäköön napisematta törkeilyn. Tähän samaan on Kokoomuskin pettymykseksini alkanut vajota ja tulokset näkyy. Vastaava ei koskaan onnistu niin tutussa länsimaassa kuin Ruotsi, josta siitä heille onnittelut. Me olemme slaaveja aivan selvästi, Venäjä haikailee impeurimia ja Suomi halajaa YYA:n aikaista paskaa, melkrein samalla reilun 20 vuoden vapautumisen ajanjakson jälkeen. Voiskohan sen Agit Propin kanonisoida vaikkapa Akatemian kunniajäsenyydellä, sopisi hyvin poskilitsarien jonoon, jolla ei tunnu olevan loppua tässä taantuvassa banaanitasavallassa.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos kaikille kommentoijille kiintoisista ja valaisevista mielipiteistä. Näyttää siltä, että olisi korkea aika ottaa työn alle kaksikielisyyden määritelmä - tämähän ei koske ainoastaan suomea ja ruotsia, vaan muidenkin kielten puhujia. Kaksoiskansalaisuus lisää mielestäni tätä määrittely - ja toteutustarvetta.

Samalla toivotan teille kaikille rauhaisaa joulunaikaa - happy holidays - ja antoisaa uutta vuotta :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täysin samaa mieltä ja oikein hyvää joulua Leilalle :)

Toimituksen poiminnat